Diabetes

benodigdheden diabetes

Bij diabetes, of suikerziekte, kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed reguleren. Het lichaam heeft een tekort aan het hormoon insuline, het reageert niet goed op de insuline of het lichaam maakt helemaal geen insuline meer aan. Insuline zorgt ervoor dat het suiker vanuit het bloed wordt opgenomen door de cellen in het lichaam. Het is als brandstof voor het lichaam.

Bij diabetes type 1 vernietigt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken, waardoor er geen of te weinig insuline wordt aangemaakt in het lichaam.  Bij diabetes type 2 wordt er veel minder insuline aangemaakt of is het lichaam niet meer gevoelig voor insuline. Ongeveer 90% van de mensen met diabetes hebben type 2.   

Diabetes kan directe invloed op het lichaam hebben, maar ook lange termijn schade opleveren. Door de disbalans kunnen er problemen ontstaan met de nieren, visusproblemen, hartklachten, beroertes of neuropathie .

Mensen met diabetes kunnen lichte klachten ervaren met cognitieve functies. Vooral de snelheid van informatieverwerking lijkt dan aangedaan. Dit houdt in dat zij meer mentale inspanning moeten leveren om taken voor elkaar te krijgen.

 


Ergotherapie bij Diabetes

Ergotherapeuten kunnen diverse taken vervullen rondom de preventie en het managen van diabetes, zeker als er bijkomende beperkingen zijn ontstaan.

Een ergotherapeut kan behandeling en strategieën geven wanneer er:

  • een combinatie is van diabetes en bijvoorbeeld gevoelsstoornissen (hoe ga je om met warme, koude en scherpe objecten), visusstoornissen of bij amputaties
  • Advisering bij het voorkomen van wonden tijdens de dagelijkse bezigheden,
  • Een ergotherapeut kan gerichte adviezen geven over gezond eten en veilige methodes bij het koken,
  • het inbouwen van oefenmomenten in het dagelijks leven,
  • hulp bieden bij het organiseren en plannen van medicatie.

Er blijkt in de praktijk grote behoefte aan de inzet van de ergotherapeut in de eerstelijnszorg. Patiënten ervaren dat door ergotherapie de kwaliteit van leven verbetert en dat zij daardoor met meer plezier en veiliger thuis kunnen blijven wonen. Door het vroegtijdig inschakelen van een ergotherapeut kan soms opname in een zorginstelling worden voorkomen. (Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak Diabetes mellitus type 2)