Pijn – vermoeidheid

Ergotherapie bij pijn of vermoeidheid

Chronische pijn of klachten van vermoeidheid kunnen invloed hebben op de kwaliteit van leven. Het is dan soms niet meer mogelijk om je dagelijkse bezigheden, zoals je werk of je sociale bezigheden, naar wens uit te voeren. Een ergotherapeut is de juiste therapeut om je hierbij de te begeleiden.
Als de klachten langer bestaan dan 3 maanden is er sprake van chronische pijn of chronische vermoeidheid. De oorzaak kan zeer verschillend zijn; denk maar eens aan complex regionaal pijnsyndroom, fibromyalgie, artrose, langdurige overbelasting, of neurologische oorzaken. Soms kunnen de klachten al zo lang aanwezig zijn dat de oorzaak niet meer te achterhalen is.

De ergotherapeut stelt samen met je een persoonlijk behandelplan op, waarna de behandeling zich richt op het aanleren van strategieën en trucs, er kunnen hulpmiddelen geadviseerd worden en soms is het zelfs mogelijk om te werken aan herstel. Je leert om de principes rondom energie en pijnmanagement toe te passen. Een deel van de behandeling zal bestaan uit psycho-educatie, waarbij je inzicht krijgt in de oorzaken en welke factoren de klachten beïnvloeden of verergeren. Het doel is dat jij de regie weer terugkrijgt.

Het behandeltraject bij chronische pijn of vermoeidheid

De behandeling zal bestaan uit een combinatie van Skype contacten en schriftelijke coaching op ons beveiligde behandelplatform. Het is via de chat eenvoudig om belangrijke momenten met je therapeut te delen: zeker fijn voor de momenten dat je er even doorheen zit, of dat het je is gelukt om het geleerde toe te passen! Het is online tevens mogelijk om vaker en kortere behandelmomenten aan te bieden.

Behandelduur

Dit is per individu verschillend, maar het aanleren van nieuwe gewoontes kost tijd. Tevens is het afhankelijk van diverse factoren zoals de mate en snelheid waarin verandering mogelijk is bij jezelf of bijvoorbeeld op het werk.