Burn-out

Ergotherapie bij een Burn-out

Een burn-out ontstaat vaak door een langdurige periode van stress. Wanneer je voor langere tijd wordt blootgesteld aan een hoge mate van psychische, emotionele of lichamelijke druk kan je het gevoel krijgen dat je daadwerkelijk ‘uitgeput en opgebrand’ bent. Het is vaak moeilijk aan te wijzen wat de exacte oorzaak is van een burn-out en vaak is het een combinatie van factoren. Te denken valt aan erfelijke factoren, bepaalde karaktereigenschappen, en sociale factoren. Daarnaast kunnen stressvolle familiesituaties of ingrijpende gebeurtenissen zoals overlijden of ziekte invloed hebben op het ontstaan van een burn-out.

Bij een burn-out kunnen de simpelste dagelijkse bezigheden al een grote uitdaging worden. Je hebt geen energie om je huishouden te doen of voor de kinderen te zorgen. Het lukt niet om met vrienden afspreken of erop uit gaan. En een bezoek aan de supermarkt kan zelfs al voor te veel prikkels zorgen.

Herstellen van een burn-out

Herstellen van een burn-out doe je niet van de een op andere dag. Ook bestaat er helaas geen algemene handleiding hoe je weer het gewone leven moet gaan oppakken. De persoonlijke situatie en de sociale en fysieke omgeving spelen hierbij een grote rol. Ieders situatie is anders; woon je bijvoorbeeld alleen en heb je een eigen bedrijf of heb je een huishouden met kinderen en wordt er op het werk ook veel van je verlangt. Ook kunnen de klachten per persoon in intensiteit en aanwezigheid verschillen, en je in het dagelijks leven hinderen.

Een ergotherapeut is een therapeut met een holistische visie. Dit betekent dat we ons richten op de klachten, de activiteiten die je graag uit wilt (of moet) voeren en de omgeving waarin het handelen plaatsvindt. Zeker bij een burn-out is het belangrijk om al deze items mee te nemen, omdat ze allen van invloed zijn. De ergotherapeut helpt je om richting te geven aan het herstelproces en stuurt bij waar nodig. De behandeling zal gericht zijn op het voorkomen van overbelasting en overprikkeling. Met cognitieve revalidatie therapie ga je gestructureerd aan de slag om strategieën toe te passen in de situaties waar deze voor jou belangrijk zijn. Het voordeel van Online Ergotherapie is dat je de deur niet uit hoeft voor de behandeling en de therapie kan krijgen in het tempo en de omgeving waar jij je prettig voelt.