Wat is ergotherapie

Wat is ergotherapie? 

Een ergotherapeut geeft praktische oplossingen voor mensen die beperkt worden in hun dagelijkse activiteiten. Een ergotherapeut denkt niet alleen mee, maar geeft ook oefeningen zodat je deze leert toepassen. Tevens richt een ergotherapeut zich op het onderliggende (gezondheids) probleem, waardoor ook verbetering in het functioneren gerealiseerd kan worden. 

Wil je leren om beter te plannen, zodat je daadwerkelijk aan je taken toekomt? Of wil je tips hoe je met pijnklachten om moet gaan om verergering te voorkomen? Een ergotherapeut zal bij de behandeling activiteiten gebruiken die voor jou belangrijk zijn. Je oefent op de plaats waar jij ze wilt uitvoeren, hierdoor worden oefeningen en adviezen sneller toegepast.

Er zal een persoonlijk behandelplan opgesteld worden. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van doelen:

  • Mijn huishouden kunnen doen, waarbij ik minder pijnklachten ervaar.
  • Weer aan het werk met concentratieproblemen, overprikkeling of een burn-out.
  • Hoe moet ik omgaan met mijn vermoeidheidsklachten na hersenletsel, en hoe kan ik zelf invloed hierop uitoefenen?
  • Op de automatische piloot kunnen koken na mijn auto-ongeluk.
  • Trucs kunnen toepassen zodat ik mijn taken af krijg , bijvoorbeeld bij adhd.

Ergotherapie is een paramedisch beroep net zoals fysiotherapie of logopedie.