Hersenvliesontsteking en hersenontsteking

Hersenletsel door infecties

Infecties in de hersenen kunnen ontstaan door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Deze kunnen de hersenen op verschillende plaatsen aantasten. Er is sprake van een meningitis wanneer de hersenvliezen zijn ontstoken (hersenvliesontsteking). Bij een encefalitis zit de infectie in de hersenmassa zelf (hersenontsteking).

Door de infectie zwellen de hersenen op. De zwelling kan onvoldoende kanten op door de schedel, waardoor de druk in de hersenen kan opbouwen.

Klachten bij een infectie variëren van hoofdpijn, bewustzijnsverlies, koorts, slechter zien tot een halfzijdige verlamming en afasie. Het is belangrijk dat er zo snel mogen een medische behandeling wordt ingezet om de infectie tegen te gaan.

De gevolgen van het hersenletsel is meestal afhankelijk van de snelheid waarop de medische behandeling wordt ingezet, het gebied van de infectie en de uitgebreidheid van de klachten voordat de behandeling werd ingezet. In hoeverre herstel zal optreden na de infectie varieert van persoon tot persoon en duurt vaak weken tot maanden.

 


Ergotherapie bij infecties

Mochten er na de medische behandeling nog klachten aanwezig zijn, waardoor het niet mogelijk is om je dagelijkse taken goed uit te voeren, dan kan een revalidatietraject worden ingezet in een revalidatiecentrum. Soms zijn de klachten gering en is begeleiding door een eerstelijns ergotherapeut voldoende.