Toetsenbord e-health in de ergotherapie

Hoe is E-health toe te passen in de ergotherapie behandeling?

ergotherapie en e-health

E-health is een onderwerp waar je tegenwoordig niet meer omheen kunt, maar hoe kan het bijdragen aan de ergotherapie behandeling?

Wat is e-health?

E-health is het gebruik maken van toepassingen via het internet om gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. De toepassingen die gebruikt kunnen worden tijdens de behandeling zijn: videobellen, berichten sturen, monitoren en het gebruik maken van apps.

De meeste therapeuten gebruiken een mix van bovenstaande toepassingen. Het doel is natuurlijk dat je informatie met elkaar kunt delen. Hieronder staan de 4 toepassingen verder uitgelegd met een aantal voorbeelden uit de praktijk.

1. Videobellen met de therapeut

Dit wordt ook wel beeldbellen of e-consult genoemd. Het contact is via een  live-verbinding, zoals via Skype, Messenger of Face time. In landen zoals Amerika of Duitsland waar afstanden tussen therapeut en patiënt groter zijn, wordt dit al veelvuldig gebruikt. Echter in Nederland is het nog relatief nieuw.

Voorbeeld: De ergotherapeut geeft oefeningen om de fijne motoriek te verbeteren. Tijdens het video contact wordt er ook geoefend met vaardigheden waar jij moeite mee hebt, bijvoorbeeld het hanteren van je eigen bestek of schrijven.

Of

Voorbeeld: Je bespreekt samen met de ergotherapeut hoe je de strategieën ter compensatie van de overprikkeling hebt toegepast. De ergotherapeut laat zien welke mogelijkheden er nog meer zijn.

2. Digitaal berichten versturen

Online communicatie gebeurt grotendeels door het versturen van informatie online. Je kunt hierbij denken aan e-mailen, chat of informatie delen op een behandelplatform. Een groot verschil met videobellen is dat de communicatie niet exact op hetzelfde moment plaats vindt met als voordeel dat jij bepaalt wanneer je wilt of kunt reageren. Hieronder worden 2 toepassingen verder toegelicht:

E-mailen

Een goed voorbeeld van elektronisch informatie uitwisselen is e-mailen. 

Voorbeeld: Informatie over een hulpmiddel wordt naar je verstuurd.

Behandelplatform

Een andere manier van informatie uitwisselen is via een online behandelplatform. Binnen zo’n behandelplatform moet je inloggen en heb je een eigen werkmap of oefenomgeving, waarin je informatie kunt uitwisselen rondom je eigen behandeldoel of hulpvraag. Denk maar eens aan: oefenvideo’s, afbeeldingen of uitleg rondom je ziektebeeld of een bepaalde strategie. Het ander voordeel is dat je de toegezonden informatie op een later moment nog eens terug kunt lezen.

Voorbeeld: Naar aanleiding van je videogesprek heb je de oefening gekregen om een tijdsplanning te maken. Deze werk je uit in je eigen tijd. Daarna deel je deze uitwerking weer met de therapeut.  

Of

Voorbeeld: je wilt weer aan het werk, maar je ervaart belemmeringen op je werkplek. Ter illustratie deel je foto’s van je werkplek met de ergotherapeut, waardoor ze een goed beeld krijgt van je werkomgeving.

3. Monitoren

In sommige situaties kan een therapeut ervoor kiezen om te monitoren. Gegevens over je gezondheid kunnen (automatisch) elektronisch worden verstuurd naar de zorgverlener. Jij en de therapeut kunnen hierdoor goed bijhouden hoe het met je gaat.

Voorbeeld: bijhouden van een dagboek rondom pijn of vermoeidheid

4. App ’s in de therapie

Er komen steeds meer app’ s  voor mobiele telefoons of tablets die gebruikt kunnen worden in de gezondheidszorg. En de verwachting is dat er de komende jaren ook steeds meer bijkomen. Het geeft zoveel mogelijkheden, waardoor het een handig hulpmiddel is om in te zetten tijdens de behandeling.

Voorbeelden: stappentellers, apps met oefeningen, delen van zorgafspraken of agenda’s

Is E-health voor iedereen?

Niet voor iedereen zal digitale therapie een uitkomst zijn. De ergotherapeut is verplicht om een goede keuze te maken of online therapie de beste keuze is voor de behandeling. Daarnaast is het belangrijkste natuurlijk dat jij je prettig voelt bij online behandeling.

In de toekomst zal ik bovenstaande toepassingen verder uitwerken. Mocht je nog vragen hebben over online behandeling door een ergotherapeut dan mag je me altijd benaderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *